ZŠ MOKROVRATYMokrovraty 63, Nový Knín

Zpravodaj ŘÍJEN

Vážení spoluobčané,

měsíc září utekl, všichni se pustili do učení a školní dny byly obohaceny hrami venku, vycházkami. Žáci 2. a 4. ročníku vyráželi na delší výšlapy. První pěší výlet do hraštické cukrárny se uskutečnil 6. září, druhý 18. září přes Královskou stolici měl cíl v hasičské zbrojnici ve Staré Huti. Děti si se svou učitelkou prohlédly techniku i hasičské auto. Oba výlety se žákům líbily a neformálně se během cesty sbližovali s jejich novou paní učitelkou.

Na práci s konvektomatem ve školní kuchyni si paní kuchařky dobře zvykly a hlavně jim tento přístroj usnadnil práci a jídlo odpovídá moderním trendům při vaření.

Děkujeme Obci Mokrovraty za rychlé vyřízení našeho požadavku, aby byl vybudován chodník pro vchod do MŠ a do ranní školní družiny. Ostatní žáci využívají vchod hlavní, po pár dnech bez doprovodu rodičů i prvňáčci, a tím jsou vedeny k samostatnosti i zodpovědnosti. Máme velkou radost, jak se vše zvládá.

ZŠ i MŠ se zapojily do šablon OP JAK I. První projektový den byl realizován v pátek 15. září na školní zahradě na téma polytechnické vzdělávání. Pokus s „létajícími“ barvami, sestavování stavebnice podle předlohy, mechanická vrtačka, kterou děti samy ovládaly a mohly si zkusit, jak se do dřeva dají vyvrtat dírky různých velikostí. K rozvoji jemné motoriky měly děti k dispozici dřevěnou věž s názvem „Climb“, kde pomocí kladívka vedly kuličku klikatými cestami na vrchol věže. K rozvoji tělesné a fyzické gramotnosti si děti vyzkoušely kameny s názvem Duhohrátky, využily je jako balanční podložky, vytvářely překážkové a slalomové dráhy. Tento projekt děti zaujal a ukázal nové možnosti a zkušenosti.

Blížící se pouť zaznamenaly děti nejen, když se na návsi objevily vozy s pouťovými atrakcemi, ale i podle toho, že ve škole začalo pouťové pečení. Všichni žáci z jednotlivých tříd ZŠ, ŠD i MŠ společně s učitelkami chtěli obohatit jarmark různými dobrotami. Pečení se povedlo, tradice zůstala zachována a my děkujeme i těm, kteří se svými dětmi upekli doma, přinesli na jarmark a také těm, kteří dobrovolně přispěli za zakoupené zboží.

Ještě Vás chceme informovat, že se v sobotu 2. září za ZŠ a MŠ Mokrovraty zúčastnil Mistrovství ČR pedagogů v běhu pan Jaroslav Kodet a umístil se na krásném 3. místě. Gratulujeme!

V říjnu nás čeká spousta dalších aktivit, také podzimní prázdniny a Vám všem přejeme příjemné podzimní dny.

Kolektiv ZŠ a MŠ Mokrovraty